"
Gül Mayası
Osmanlı döneminde anber ve gülsuyu gibi kokuların kullanımı, öd ve buhur yakılmasının daha çok cami, mescid, zaviye ve türbelerde dua okunması, hatim yapılması, mevlüt okunması, vaaz verilmesi, sakal-ı şerif ziyaretlerinde, Cuma, kandil ve bayram günlerinde yapıldığı görülür. Ancak mektep ve medreselerde özellikle ders okutulması, dersiamların vaaz ve nasihatleri, cüz okumaları sırasında da bu uygulamanın yapılmasının sadece sıradan dini bir gelenek olarak algılanmaması gerektiği, günümüz tanımıyla bunun mutlaka bir bilimsel veya kültürel alt yapısının olması gerektiği fikrini uyandırmıştır. Konuyla ilgili olarak yapılan bazı bilimsel araştırmalara göz atıldığında ise günlük ağacından belirli bir teknikle kesilen parçalardan alınan sığla yağından arta kalan odunsu kısmın buhur olarak değerlendirildiği ve bu ağaçtan elde edilen sığla yağının birçok hastalığın tedavisinde iyileştirici etkisi olduğu, bunlardan birinin de zihin açıcı özelliğe sahip olduğu ifade edilmektedir. Bu tür veriler bize aşağıda kısım örneği verilen vakfiyede olduğu gibi mektep ve medreselerde gül suyu ikramı, buhur yakılmasının belki de bu nedenlerden biri olabileceğini düşündürmüştür.
Isparta Güneykent, Gönen, Keçiborlu ve Senir ‘in köyleri, Uluborlu'nun köyleri ve Eğirdir Gölü’nün çevresindeki Sorguncak bölgelerinde Mayıs’ta güneş doğmadan elle toplanan güllerden üretilen yağların çok kıymetli olup, ortalama 4 ton gülden bir kilo yağ çıkıyor. Hem yağ hali hem maya hem de gül suyu halli oldukça şifalı olan gülümüz ""Rosa Damascena” adı verilen gül türünden elde edilir. Bu gül, yağından ötürü dünyanın ""en değerli” gül endüstri ürünü.
Gül yağı üretimi sırasında elde edilen yağlı, bulanık suyun (mayanın) bire bir oranında damıtılmış, saf, temiz ve zemzem suyu ile karıştırılması sonucunda elde edilen gül yapraklarının suya bırakmış olduğu doğal esanslı sudur. Gül mayası gül suyu gibi doğal olması sebebi ile zararlı madde içermemesinden dolayı bazı yiyecek maddeleri ve tatlılarda aroma olarak kullandırılabilir, cildi besleyici ve dokuları gerginleştirici özelliği nedeniyle yüzünüzden ve vücut bakımında kullanabilirsiniz. Gül mayasında gül suyuna oranla daha fazla gül yağı esansı mevcuttur. Yaşlanmayı geciktirir, toksinlerin atılmasını sağlar, serinletici ve ferahlatıcı etkisi vardır. Göz nezlesini giderir. Gargara yapılırsa ağız yaralarına ve diş ağrılarına faydalıdır.
Gerçek konsantre gül suyu ve mayası çok iyi cilt nemlendirici özeliğine sahiptir. Çünkü, normal nemlendiricilerdeki moleküllere oranlar daha küçük moleküller yağı sahiptir, bu özelikte cildi daha iyi besler ve onarır ve sıkılaştırır.Kültür hazinemiz olan Gül mayasını Harrem mühürlü hidrosoller ile sizler ile buluşturuyoruz.
Kullanım şekli:
Sabah akşam temiz cilde sıkarak uygulayın elleriniz ile yüzünüze dokunmadan kurumasını bekleyin ve düzenli kullanın.
"